maandag 9 maart 2015

Woekeren met de woekerpolis

"Uw woekerpolis is veel geld waard"

Dat las ik vanmorgen op internet toen ik naar aanleiding van het nieuws even zocht op "woekerpolis".
De woekerpolis lijkt zo langzamerhand op een onuitroeibaar virus.

De "woekerpolis" is een beleggingsverzekering die halverwege de jaren 90 het levenslicht zag. De officiele doopplechtigheid vond plaats in 2006  in het, ons allen bekende, programma "Radar".

De spaarhypotheek

Bij de spaarhypotheek betaal je rente over de schuld, je betaalt een premie die bestaat uit twee delen: premie voor het overlijdensrisico en de spaarpremie. De spaarpremie wordt op een aparte rekening gezet waar je hetzelfde rentepercentage over vergoed krijgt.
In de tijd dat wij met zijn allen spaarhypotheken sloten kwam de accountmanager van AXA trots met het nieuwe product, de Universal life verzekering. Goed en goedkoper.

Univeral life en unit-linked, flexibel product

Universal life en unit-linked zijn twee op elkaar lijkende producten. Bij een spaarhypotheek leg je een maandelijks een bedrag in op een spaarrekening, op die spaarrekening krijg je rente vergoed. Als je een spaarhypotheek van € 100.000,- hebt, wordt er bij overlijden € 100.000,- uitgekeerd en spaar je in 30 jaar € 100.000,- bij elkaar. Als de rente hoog is krijg je ook een hogere rente vergoed, dus kan de spaarpremie omlaag en andersom.

Unit-linked is een echte beleggingsverzekering. Van de premie die je inlegt worden de kosten en de premie voor de overlijdensrisicodekking afgetrokken, voor het resterende bedrag worden units aangekocht die een bepaalde waarde vertegenwoordigen.
Bij Universal life wordt voor het hele maandelijkse inlegbedrag units aangekocht, om de kosten en de overlijdensrisicopremie te betalen worden units verkocht.

Rendementen

De rente op de spaarhypotheek is gekoppeld aan de hypotheekrente, de rendementen op de beleggingsverzekeringen worden vastgesteld aan de hand ven de rendementen op beleggingen.
In de jaren 90 waren de rendementen hoog. Zelfs voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie mochten we rekenen met een rendement van 8%.
Om met 8% € 100.000,- bij elkaar te sparen is uiteraard een lagere inleg nodig dan met een hypotheekrente van 5%.
De klant was dus veel goedkoper uit. Daarbij lonkten de hoge rendementen, de meesten van ons rekenden met 6%, maar er waren optimistische adviseurs die 14% beloofden.
De rendementen werden berekend met een historisch rendement (de prestaties van de betreffende fondsen in de afgelopen jaren) en een pessimistisch rendement.
Op een gegeven moment bleek dat niet alleen de historische rendementen niet gehaald werden, maar ook de pessimistische rendementen werden niet gerealiseerd.

Inteereffect

Als door tegenvallende of zelfs negatieve rendementen de kosten en premie overlijdensrisicoverzekering hoger zijn dan de inleg, wordt het potje met units steeds leger. 
Dan dreigt het tekort op de einddatum.
Dan haal je niet de € 100.000,- waar je met 6% op uit zou komen. En dan haal je helemaal niet het hoge eindbedrag waar je toch een beetje op gehoopt had toen je je handtekening zette.
Misschien wel voor een voorstel met een veel te hoog rendement. Misschien was je adviseur iets te enthousiast en te overtuigend. Misschien werd je zelf ook wel erg aangetrokken door het grote geld en heb je er verder niet over nagedacht.

Hersteladvies

En nu moeten we met zijn allen de schade door de tegenvallende rendementen herstellen. Er zijn 3 mogelijkheden:
  • Je laat de polis voor wat het is, de rendementen op jouw polis zijn zo slecht nog niet.
  • Je haalt het overlijdensriscoverzekering uit de polis en sluit een losse overlijdensriscoverzekering. Dat is soms moeilijk, bijvoorbeeld als je inmiddels gezondheidsklachten hebt gekregen.
  • Je zet de hypotheek helemaal om, je haalt uit je polis wat er nog inzit en brengt dat bedrag in mindering op je hypotheek. Het hypotheekdeel waar de polis voor bedoeld was zet je om in een annuïteitendeel, waardoor je gaat aflossen.

Reacties

Iedereen met een woekerpolis heeft al vele brieven van de verzekeraar ontvangen. Lang niet iedereen reageert. 
De meesten ontvangen binnenkort een uitnodiging van hun adviseur.
De adviseur, die veelal zelf net zulke polissen heeft als de klanten. 

Want laten we even vooropstellen dat het destijds een goed product en een goed advies was. Dat de premies voor losse overlijdensrisicoverzekeringen nu lager zijn hebben we met zijn allen niet kunnen voorzien. We wisten ook niet dat de rendementen zo laag zouden worden.
Net zo min als we een paar jaar geleden wisten dat de hypotheekrente nu onder de 3% zou zijn.

Dan hadden we toch nooit geadviseerd om de rente voor 10 jaar vast te zetten bij 4%?

Oplossen

Laten wij samen een passende oplossing voor elke individuele situatie zoeken. Laten we om te beginnen stoppen met het wijzende vingertje. Laten de verzekeraar, de adviseur en de klant ervoor zorgen dat we allemaal binnenkort genezen zijn van het woekerpolisvirus. En kijk uit voor lieden die willen woekeren met onze woekerpolissen.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten