maandag 16 maart 2015

Echtscheiding en emoties.

De emoties

Het is een moeilijk en verdrietig besluit, het besluit om uit elkaar te gaan.
Soms beslist één van de twee dat er niet meer voldoende "samen" is om bij elkaar te blijven, soms komen twee mensen samen tot die conclusie.
In beide gevallen breekt voor beide partners een zware tijd aan.

Praktische beslissingen

Er moeten beslissingen genomen worden over de kinderen, over huisvesting en financiën. Als er kinderen zijn moet er een ouderschapsplan gemaakt worden. En dan is er het verdriet en zijn er de emoties...

De emotionele fasen die doorlopen moeten worden

  • fase één, ongeloof

De eerste fase is heel heftig. Je twijfelt aan je verleden en aan je toekomst. De mooie, gezamenlijke herinneringen zijn niet zo mooi meer en de gezamenlijke toekomst is er niet meer. Je hebt het gevoel dat je geen controle meer hebt over je leven.
Je kunt last krijgen van slapeloosheid, een gevoel van depressie en je kunt zelfs lichamelijke klachten krijgen.
Het is een moeilijke, maar noodzakelijke periode. Je moet rouwen om een huwelijk dat niet geworden is wat je verwachtte.
In deze periode moet je accepteren dat de relatie voorbij is en dat je door de pijn heen moet.


  • fase twee, regelen en aanpassen

Tijdens deze fase begin je te "wennen" aan de nieuwe situatie. Je kunt weer af en toe lachen en je probeert je leven weer op de rit te krijgen. Natuurlijk heb je nog veel "slechte dagen", je bent nog kwetsbaar, maar er moet wel van alles geregeld worden. Als het je lukt, is het handig in deze fase je verdriet en emoties even te parkeren. Zorg voor een nieuwe basis, voor een eigen thuis.
Als je er alleen niet uitkomt is het geen schande mensen in te schakelen. Een financieel echtscheidingsadviseur helpt je met de praktische zaken, maar ook met de emoties. 

  • fase drie, een nieuw begin

In deze fase herpak je jezelf en begin je aan de opbouw van je nieuwe leven. Je maakt plannen voor de toekomst en je gaat leuke dingen weer leuk vinden. Je gaat je vriendenkring opnieuw vorm geven. Ongetwijfeld ben je mensen kwijtgeraakt en komen er anderen voor in plaats. Hoewel de pijn je af en toe nog overvalt,  is het weer tijd voor zelfontplooiing, misschien voor een ander soort vakantie of een cursus.
Voor veel vrouwen ook de tijd voor een totaal ander kapsel.

  • fase 4, je bent er weer

In deze fase heb je weer plezier in het leven. Je zult af en toe nog met verdriet terugkijken op de periode die achter je ligt, maar je ziet de zon weer opkomen, je kunt weer van kleine dingen genieten en je kunt je weer verliezen in een spannend boek of een romantische film.

Als jullie de kracht hebben gehad het huwelijk met wederzijds respect te beëindigen, kun je trots zijn op jezelf en op elkaar. Dan kun je samen naar het afstuderen van jullie zoon, naar het huwelijk van jullie dochter.

Dan hebben jullie samen een topprestatie geleverd.
Dan is jullie gezamenlijk verleden in tact gebleven en blijven de mooie herinneringen.

"Elk afscheid betekent de geboorte van een herinnering"
citaat van Salvador Dali 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten