maandag 16 maart 2015

Echtscheiding en ouderdomspensioen

Verdeling van het pensioen

De verdeling van het tijdens de huwelijkse periode opgebouwde pensioen is een belangrijke kwestie bij echtscheiding. 

Wet verevening pensioenrechten

Op 1 mei 1996 is de Wet verevening pensioenrechten in werking getreden. Op grond van deze wet dient de helft van het gedurende het huwelijk (of geregistreerd partnerschap) opgebouwde ouderdomspensioen verevend te worden. Je krijgt allebei je deel van de pensioenuitkeringen vanaf het moment dat degene die het pensioen heeft opgebouwd de pensioengerechtigde leeftijd bereikt.
Als je binnen twee jaar na de scheiding de pensioenuitvoerder schriftelijk op de hoogte stelt van de echtscheiding, krijgt degene die het pensioen niet heeft opgebouwd de uitkeringen rechtstreeks van het pensioenfonds.
Heb je de melding niet op tijd gedaan blijft het recht op verevening wel bestaan, de ex-partner die het pensioen heeft opgebouwd zal dan zelf voor betaling moeten zorgen.

Regelend recht

De bepalingen in de wet verevening pensioenrechten bij scheiding zijn van regelend recht. Je mag dus van de regels afwijken. Je hoeft bijvoorbeeld niet te gaan voor een 50/50 verdeling. Je kunt kiezen voor 40/60 of zelfs 100/0 verdeling.

De hoogte van het te verevenen pensioen wordt vastgesteld op de het moment dat de scheiding wordt ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand.

Samenwoners

Samenwoners vallen buiten de werking van de wet verevening pensioenrechten. Er kunnen bij relatiebeƫindiging wel afspraken gemaakt worden over de verdeling van het ouderdomspensioen.

Conversie

Je kunt ook kiezen voor conversie van het ouderdomspensioen. Het te verevenen pensioen wordt omgezet in een zelfstandig recht op ouderdomspensioen voor degene die het pensioen niet heeft opgebouwd.
Ingangsdatum van de uitkeringen zijn dan niet afhankelijk van de leeftijd van degene die het pensioen heeft opgebouwd.
Wat de voorkeur heeft, verevening of conversie, is afhankelijk van de persoonlijke situatie.
Bijvoorbeeld bij een groot leeftijdsverschil kan conversie een betere regeling zijn.

Voorbeeld:

Man, leeftijd bij scheiding 55, vrouw leeftijd bij scheiding 40.
Pensioenleeftijd beiden 65.

Bij de standaard verevening krijgt de vrouw haar te verevenen deel als de man 65 wordt, de vrouw is dan pas 50.

De man krijgt zijn te verevenen deel als de vrouw 65 wordt, hij is dan 80.

Verdeling van het pensioen

De verdeling van het tijdens de huwelijkse periode opgebouwde pensioen is dus een belangrijke kwestie bij echtscheiding. 
De financieel echtscheidingsadviseur weet alles van pensioen bij echtscheiding

Geen opmerkingen:

Een reactie posten