zondag 3 mei 2015

Hypotheekweetjes

Hypotheekvormen


Hypotheekrente is fiscaal aftrekbaar, je krijgt van de belastingdienst een deel van de betaalde rente terug. Voorwaarde voor die teruggaaf is dat je aflost op je hypotheek.
Dat kan met een lineaire of met een annuïteitenhypotheek.

Lineair

Bij de lineaire hypotheek los je bij een looptijd van 30 jaar, elke maand 1/360 van de oorspronkelijke lening af. Je betaalt rente over de nog openstaande schuld. Het nadeel van deze vorm is dat de aanvangslasten erg hoog zijn.

Annuiteitenhypotheek

Bij deze vorm betaal je (zolang de rente gelijk blijft) elke maand hetzelfde bedrag. De samenstelling van dit bedrag verandert. In het begin betaal je vooral rente, je gaat steeds eer aflossen. Omdat je steeds minder rente betaalt krijg je steeds minder belasting terug. Het bedrag dat je aan de bank betaalt blijft gelijk.

Hypotheekrente


De rente is op dit moment erg laag. Het loont de moeite de rentetarieven van diverse geldverstrekkers met elkaar te vergelijken.

Toetsrente


Als je de rente korter dan 10 jaar vast zet, kijken de banken of je de hypotheek met de toetsrente kunt betalen. De toetsrente wordt elk kwartaal vastgezet en is op dit moment 5%.
Als de rente 10 jaar of langer vaststaat mag je rekenen met de rente die je betaalt.
Dat kan gunstiger zijn, want hoe lager de rente is die je betaalt, hoe hoger je maximale hypotheek is.

Eigen geld

Je kunt tegenwoordig geen woning meer kopen zonder een bedrag aan eigen middelen.
Bijkomende kosten bij een bestaande woning zijn:
  • overdrachtsbelasting
  • taxatiekosten
  • notariskosten
  • advieskosten
  • borgtocht Nationale Hypotheek Garantie.

Die kosten zijn grofweg 6% van de koopsom.  Je mag dit jaar maximaal 3% van de kosten in je hypotheek meelenen. Dit percentage wordt afgebouwd en in 2018 mag je alleen nog de koopsom financieren.

Nationale Hypotheek Garantie

De nationale hypotheekgarantie is een garantie op hypotheken tot € 245.000,- (norm juli 2015). Als je, om bepaalde redenen, je hypotheek niet meer kunt betalen en je huis moet met verlies verkocht worden kan het zijn dat de NHG de restschuld voor je aflost.
Dit kan het geval zijn als je moet verkopen wegens relatiebeëindiging of als je onvrijwillig werkeloos bent of als je arbeidsongeschiktheid wordt. De NHG stelt strenge eisen en de bank moet een hypotheekdossier uitermate zorgvuldig samenstellen. De bank loopt minder risico en geeft daarom een lagere rente. Voor het verkrijgen van NHG betaal je 1% van het hypotheekbedrag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten