zaterdag 16 mei 2015

Hypotheekweetjes 2, bankgarantie

Het is een nieuw verschijnsel en er is steeds meer vraag naar: je hypotheek online afsluiten. Omdat er sinds 1 januari 2013 nog maar een paar hypotheekvormen toegestaan zijn is het voor starters zeker een goede optie.
Met blanco hypotheekblad kun je kiezen tussen een annuïteiten-en een lineaire hypotheek. Tenminste als je gebruik wilt maken van het fiscale voordeel.  Adviseurs zijn volgens de wet verplicht zich te overtuigen van de kennis en ervaring van de klant. Daartoe moet de adviseur de klant een soort examen afnemen.
Daarom vind je hier regelmatig "hypotheekweetjes", zomaar wat begrippen waarmee je te maken krijgt als je een huis koopt en een hypotheek sluit, of je nu kiest voor een hypotheek met een volledig advies of voor een online hypotheek.

bankgarantie

Als je een bestaande woning koopt staat in de koopakte dat er binnen een bepaalde termijn een waarborgsom gestort moet worden of een bankgarantie ter hoogte van 10% van de koopsom gesteld moet zijn. Als je de koopprijs € 200.000,- kosten koper is gaat het om een bedrag van € 20.000,-. Als je voldoende eigen middelen hebt kun je het bedrag naar de in de koopakte genoemde notaris overmaken. Dit bedrag wordt uiteraard bij de officiële overdracht verrekend. Heb je dat bedrag niet kun je een bankgarantie laten stellen.
Een bankgarantie is een contract waarmee een bank garandeert om een bedrag aan de begunstigde te betalen als hij daarop aanspraak maakt.

Stel: je hebt op 1 mei een koopakte getekend. Dan heb je bijvoorbeeld toe 1 juni de tijd de hypotheek rond te krijgen. Over het algemeen is datum bankgarantie één week later, dus 8 juni. Je hebt afgesproken dat de overdracht van de woning op één augustus is.
Als je na 1 juni van de koop af wilt moet je de verkoper 10% van de koopsom verschuldigd. Door die waarborgsom of bankgarantie heeft de verkoper zekerheid. Als je de ontbinding niet op tijd hebt ingeroepen en de bank betaalt die € 20.000,- aan de verkoper, heb je een lening aan de bank.

De datum ontbindende voorwaarde is heel belangrijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten