zaterdag 9 mei 2015

Hypotheekmenu of a la carte?

Vroeger werden de hypotheekadviseurs betaald door de banken en verzekeringsmaatschappijen. Dat was opgelegd, wij mochten de klant niets in rekening brengen en we mochten de klant ook niets terugbetalen. Deze "retourprovisie" was streng verboden.
Het gevolg van deze manier van belonen was dat klanten soms het idee hadden dat wij van de lucht en de liefde leefden.
Sinds een paar jaar is provisie streng verboden. Wij als adviseur moeten een rekening bij onze klant neerleggen.
Logischer vind ik. Wij werken voor jou, onze klant en niet voor een bank. Een ander argument is dat de "perverse prikkel ( ja, zo noemt men dat)" om posten vanwege een hogere beloning of bonus bij een bepaalde bank onder te brengen met dit systeem verdwenen is. Ik heb niet zoveel met dat met argument, de meesten van ons hadden niet zoveel last van perverse prikkels.

Feit is wel dat klanten soms schrikken van ons tarief. Over het algemeen hanteren we een vast tarief, Ander feit is dat de ene hypotheek ingewikkelder is dan de ander, dat de ene post veel meer tijd kost dan de andere.

Bij een hypotheek voor doorstromers moet je met heel veel aspecten rekening houden. Ik zal jullie nu niet vermoeien met de bijleenregeling, de eigenwoningschuld, de eigenwoningreserve en de diverse fiscale regimes waar we ons in moeten verdiepen. Dat leg ik in de volgende hypotheekweetjes uit.

Wat ik nu wil zeggen is dat een hypotheek voor nieuwkomers op de koopwoningmarkt een stuk eenvoudiger is.
Deze groep kan, vanwege de aflosverplichting, kiezen uit twee hypotheekvormen. Dat maakt het hele advies al simpeler.

In sommige gevallen kan het advies zelfs achterwege blijven. De adviseur moet zich er dan wel van overtuigen dat de klant weet wat hij doet. De klant moet een toets afleggen, Als klant en adviseur weten wat ze doen kan het hele hypotheektraject via de computer en de telefoon plaatsvinden.

Dat spaart tijd en kosten. Tijd en kosten voor de adviseur en kosten voor de klant.

De klant moet dan wel zorgen dat alle stukken snel en correct per mail naar de adviseur verzonden worden.
Dat is een snel menu hypotheek.

Je kunt ook nog denken aan een 3-gangen menu, de klant krijgt net wat meer ondersteuning. In beide gevallen is er natuurlijk altijd de deskundige adviseur om op terug te vallen.

En dan hebben we de hypotheek a la carte, compleet met gesprekken, huisbezoeken en een stap voor stap begeleiding.

De beslissing nemen we samen, klant en adviseur.

Wij zijn het aan het uitwerken, we komen hier op zeer korte termijn op terug.

Marianne Croes

Geen opmerkingen:

Een reactie posten