donderdag 14 mei 2015

Lage rente, hypotheek oversluiten of niet?

De rente is historisch laag. Wij krijgen veel vragen van klanten of het de moeite waard is het rentecontract met de bank open te breken en de hypotheek opnieuw voor 10 jaar vast te zetten tegen de huidige rente.
Dat lijkt aantrekkelijk en soms is het dat ook. Maar soms moeten we het klanten afraden. Bij het afsluiten van de hypotheek heb je met het tekenen van de offerte een overeenkomst met de bank gesloten. In dat contract worden afspraken gemaakt, onder meer over de hoogte van de rente en de rentevast periode. De meeste klanten hebben een rente die 10 jaar vast staat. Dat is niet voor niets. Als de rente 10 jaar vast staat wordt de werkelijke rente gebruikt om de maximale hypotheek vast te stellen. Als je rente korter vast wil zetten wordt er getoetst met de toetsrente. De toetsrente wordt elk kwartaal opnieuw vastgesteld. Ondanks de lage rente is de toetsrente op dit moment 5%.
Dus veel mensen hadden de benodigde hypotheek niet gekregen als de rente korter dan 10 jaar vastgezet werd.
Natuurlijk wil iedereen profiteren van de lagere rente, maar je hebt nu eenmaal een afspraak met de bank. De bank gaat kijken hoe groot hun pech is als je het lopende contract beëindigt.
Je kunt je voorstellen dat als je rentevast periode nog 5 jaar te gaan heeft en het renteverschil is 3% bij een hypotheek van € 200.000,-die pech erg groot is. De bank maakt van de rente die ze de komende jaren mislopen één bedrag, dit noemen ze de "boete contante waarde" en voor dat bedrag krijg jij de rekening gepresenteerd.
Als dit bedrag te hoog is, zit er niets anders op dan de afspraken die je bij het tekenen van de offerte gemaakt hebt na te komen.
Het is raadzaam even na te laten rekenen of het in jouw situatie handig is je hypotheek over te sluiten.
Mail info@mariannecroesadvies.nl of reageer op facebook. Fijne hemelvaartsdag allemaal

Geen opmerkingen:

Een reactie posten