zondag 12 april 2015

Kinderalimentatie anno 2015

Veranderingen per 1 januari 2015

De Wet Hervorming kindregelingen werd van kracht. Doel van deze wet is vereenvoudiging van het stelsel, betaald werk te stimuleren en inkomensondersteuning waar nodig.
Tot en met 2014 waren er 11 kindregelen, sinds januari 2015 nog maar 4.
  • kinderbijslag
  • kindgebonden budget
  • combinatiekorting
  • kinderopvangtoeslag
De overige regelingen zijn in bovenstaande regelingen opgenomen of afgeschaft.

Belangrijk:


  • De aftrekpost "Levensonderhoud Kinderen" (LOK) is afgeschaft. Degenen die kinderalimentatie betalen kunnen deze aftrekpost niet meer opvoeren.
  • De alleenstaande-ouderkorting is vervallen en ook de inkomensafhankelijke aanvullende alleenstaande-ouderkorting voor de werkende alleenstaande ouder met een kind jonger dan 16 is vervallen.
  • Alleenstaande ouders met een kindgebonden budget krijgen een extra toeslag, de alleenstaande ouderkop. Deze toeslag bedraagt maximaal € 3.050,- per jaar bij een inkomen tot € 19.463,-. Bij een inkomen boven dit bedrag wordt kindgebonden  budget en alleenstaande ouderkop gekort met 6,75% over het meerdere.
De alleenstaande ouderkop kan invloed hebben op de hoogte van de te ontvangen kinderalimentatie.

Ook de afschaffing van de LOK heeft effect op de hoogte van de alimentatie. De draagkracht wordt door het vervallen van deze aftrekpost lager.
De situatie kan ontstaan dat door de kinderbijslag en het kindgebonden budget in de behoefte van het kind wordt voorzien en er geen alimentatie meer verschuldigd is. Dit zal niet voor alle gevallen opgaan. 

Maar dat de regelingen invloed hebben op de hoogte van de kinderalimentatie is duidelijk.















I

Geen opmerkingen:

Een reactie posten