zondag 16 oktober 2016

Maximale hypotheek

Hoeveel kan ik lenen en hoeveel kost het me per maand?


Dat zijn de belangrijkste vragen voor iedereen die een huis wil kopen.


De maximale hypotheekhoogte wordt door twee factoren bepaald. Allereerst het inkomen uiteraard. Daar zijn woonquotes voor. We kunnen heel simpel uitrekenen wat voor maandlast je volgens die woonquotes per maand mag hebben en de hypotheekhoogte is dan zo vast te stellen.

Er wordt niet alleen naar het inkomen gekeken bij het bepalen van de maximale hypotheek maar ook naar de waarde  van de woning.
Met de koopprijs ben je er namelijk niet. Bij een bestaande woning betaal je 2 % van de koopsom aan overdrachtsbelasting,  dan komen de notariskosten, taxatiekosten, adviesvergoeding en eventueel de kosten voor de Nationale Hypotheekgarantie erbij.

Al die kosten samen bedragen ca. 6 % van de koopsom. Als je een huis koopt van € 160.000,- komt er ongeveer € 9.600,- bij.
De tijd dat je alle kosten mee kon lenen in je hypotheek is voorbij. De maximale hypotheek van 106% wordt in een aantal jaren afgebouwd tot 100%.

In 2016 kun je nog 102% van de koopsom lenen, dus bij het voorbeeld van een koopsom van € 160.000,-  is dat 163.200,-. Dat betekent een benodigd bedrag aan eigen middel van € 6.400,-.
Volgend jaar is dat € 8.000,- en in 2018 mag je alleen nog de koopsom lenen.

Een bestaande woning moet getaxeerd worden, de meeste banken gaan uit van de laagste waarde van koopsom/taxatiewaarde.

De waarde die een taxateur op papier zet kan afwijken van de waarde die in de koopakte staat.

Als de getaxeerde waarde lager is kan dat problemen opleveren voor de financiering.
Als de getaxeerde waarde hoger is dan de waarde van de koopakte kan dat voordelig zijn. Dan zoeken we naar een bank die 102% van de getaxeerde waarde financiert. Dus minder eigen middelen nodig.

Een onafhankelijk hypotheekadviseur kent de voorwaarden van al die verschillende banken en beoordeelt per klant waar de hypotheek voor die speciale situatie het beste ondergebracht kan worden.

Vragen of advies nodig? Mail of bel, info@mariannecroesadvies.nl /06-41588955

Geen opmerkingen:

Een reactie posten